Συντονίστρια σεμιναρίου:
Κατερίνα Τσομή, σύμβουλος ψυχικής υγείας, παιγνιοθεραπέυτρια Μ.Α
• Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου απέκτησε πτυχίο Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
• Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Pg. Diploma στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Strathclyde στη Σκωτία, σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS.
• Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών MAin Practise-based Play therapy (Παιγνιοθεραπεία) από το Πανεπιστήμιο Leeds Becket University στη Μεγάλη Βρετανία.
• Διεξάγει συνεδρίες με παιδιά και εφήβους 3 έως 15 ετών, που εμφανίζουν μια πληθώρα συναισθηματικών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς.
• Συνεργάζεται με κέντρα λογοθεραπείας και ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και με το ΚΑΑΠΒ Βούλας.
• Έχει συντονίσει σεμινάρια παιγνιοθεραπείας, θεραπευτικές ομάδες παιγνιοθεραπείας για ενήλικες καθώς και ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών.
• Διεξάγει συνεδρίες εποπτείας σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δουλεύουν με παιδιά και εφήβους.
• Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας PTI (Play Therapy International) και του Βρετανικού Οργανισμού Παιγνιοθεραπείας PTUK (Play Therapy United Kingdom).
Εισαγωγή:
Η διάγνωση παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) είναι μια από τις πιο συχνές αλλά παράλληλα και πιο ασαφείς διαγνώσεις που δίνονται στις μέρες μας. Τα κύρια συμπτώματα είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινήτικότητα, χαρακτηριστικά δηλαδή που όλα τα παιδιά έχουν ως ένα βαθμό. Για το λόγο αυτό είναι πολύ εύκολο να υπάρξει σύγχυση και δυσκολία κατά τη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσο παιδιά με σημαντικές δυσκολίες προσοχής τα οποία παραμένουν αδιάγνωστα όσο και άλλα που έχουν κάποια θέματα συμπεριφοράς αλλά χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως παιδιά ΔΕΠ-Υ. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει καθημερινά πολλές οικογένειες που δεν ξέρουν που να απευθυνθούν αλλά και παιδιά που, μη λαμβάνοντας βοήθεια, αναπτύσσουν δευτερογενή συμπτώματα, όπως συναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς.
Στόχος του σεμιναρίου:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που δουλεύουν ή πρόκειται να δουλέψουν με παιδιά, φοιτητές αντίστοιχων σχολών αλλά και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα παιδιά σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης σε όσους ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠ-Υ και την αντιμετώπισή της. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη θέση ενός ατόμου με ΔΕΠ-Υ και να προσπαθήσουν να βιώσουν πώς είναι για εκείνο η πραγματικότητα και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο τη φύση της ΔΕΠ-Υ και να γνωρίσουν τεχνικές και μεθόδους της παιγνιοθεραπείας που βοηθούν στην αντιμετώπισή της.
Μεθοδολογία:
Το σεμινάριο θα αποτελείται απο ένα βιωματικό και ένα θεωρητικό μέρος. Στο βιωματικό μέρος, το οποίο θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πως τα κύρια εργαλεία της παιγνιοθεραπείας (ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων, ιστορίες, κ.α.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ. Στο θεωρητικό μέρος θα δοθούν οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και θα συζητηθούν σχετικές περιπτωσιολογικές μελέτες.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει:
• Τι είναι η ΔΕΠ-Υ και ποιά είναι τα συμπτώματά της
• Η ψυχολογία του παιδιού με ΔΕΠ-Υ
• Βιωματική προσέγγιση της εσωτερικής κατάστασης ατόμου με ΔΕΠ-Υ
• Παιγνιοθεραπευτικά μοντέλα στην αντιμετώπιση του παιδιού με ΔΕΠ-Υ
• Ατομική παιγνιοθεραπεία για παιδιά με ΔΕΠ-Υ – «Η δύναμη της συνάντησης»
• Ομαδική παιγνιοθεραπεία για παιδιά με ΔΕΠ-Υ – «Όχι πια μόνος»
• Ανάλυση περιπτώσεων
• Συζήτηση, ερωτήσεις
Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους καλτσάκια για να μπορούν να απολαύσουν με άνεση το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου.
Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία
Διάρκεια: 5 ώρες
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή 02/12/2018, Ώρες: 10.00 πμ. – 15.00 μ.μ
Τόπος διεξαγωγής: ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ Αυγής 55 & Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (ισόγειο)
Κόστος συμμετοχής:
Για εκπαιδευτικούς & Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 45€
Για Φοιτητές, μεταπτυχιακούς Φοιτητές και Ανέργους: 40€
Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου και απόδειξης επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 24%
*Σε περίπτωση κατάθεσης μέσω e-banking επιβαρύνεστε με 3,00 ευρώ επιπλέον που μας χρεώνει η ίδια η τράπεζα, ως έξοδα, δηλαδή μεταφέρετε 43ευρώ αντί για 40ευρώ και 48ευρώ αντί για 45ευρώ αντίστοιχα.
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018
Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
Διαδικασία εγγραφής
Τρόπος πληρωμής
Η κράτηση της θέσης για το σεμινάριο εξασφαλίζεται με την ονομαστική κατάθεση του αντιστοίχου ποσού στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:
EUROBANK: 0026.0456.55.0200017341 (δικαιούχος Μαρία Σταθάκου)
IBAN: GR 7102604560000550200017341( Δικαιούχος: Σταθάκου Μαρία)
*Σε περίπτωση κατάθεσης μέσω e-banking επιβαρύνεστε με 3,00 ευρώ επιπλέον που μας χρεώνει η ίδια η τράπεζα, ως έξοδα, δηλαδή μεταφέρετε 43ευρώ αντί για 40ευρώ.
* Στην αιτιολογία της κατάθεσης, πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας καθώς και οι λέξεις «δεπ-υ, παιγνιοθεραπεία» έτσι ώστε να γνωρίζουμε πως η κατάθεση αφορά το συγκεκριμένο σεμινάριο.
Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Το σεμινάριο έχει πραγματοποιθεί στις : 08/03/15,18/4/2015 ,7/6/2015, 28/2/2016 και 19/02/2017