Συντονίστρια:
Βίβιαν Γκουτζή, παιδαγωγός, ηθοποιός, δραματοθεραπεύτρια ΜΑ
«Δε μπορούσε να βρει λέξεις να περιγράψει τα συναισθήματά της κάθε φορά που τον αντίκρυζε. Την έπιανε εκείνο το σφίξιμο στο λαιμό και στο στομάχι και όλα πάγωναν… Άνοιξε το κουτί με τα αντικείμενα, τα ψαχούλεψε και πήρε στα χέρια της ένα κομμάτι χοντρό σκοινί. Το έκανε θηλιά και το ακούμπησε πάνω στο χαρτόνι. Καθόταν και το κοίταζε για ώρα. ‘Αυτό είναι το πρόβλημά μου’, είπε. Πρώτη φορά μπόρεσε να δει το πρόβλημά της. Έξω από το δικό της σώμα μπόρεσε πρώτη φορά πραγματικά να το δει, να το αγγίξει, να νιώσει την υφή του, την αντοχή του, τη σκληρότητά του, να το επεξεργαστεί, να το μετατρέψει και να το επαναφέρει. Θα μπορούσε να είχε σταματήσει εδώ. Αλλά όχι. Κάποια στιγμή το σήκωσε διστακτικά από το χαρτόνι και το κρέμασε στον τοίχο, στο κέντρο του σκηνής που η ίδια είχε φτιάξει. Στάθηκε απέναντί του κι άρχισε να του μιλάει. Το ρώτησε από πού προήλθε, ποιος είναι ο ρόλος που ήρθε να επιτελέσει στη ζωή της και γιατί της δημιουργεί τόσα προβλήματα. Εναλάσσοντας ανάμεσα στο ρόλο του εαυτού της και του ‘σκοινιού’, με την καθοδήγηση του δραματοθεραπευτή, μπόρεσε να πάρει από τα βάθη της ψυχής της τις απαντήσεις που έψαχνε για χρόνια. Τελικά ζήτησε από το ‘σκοινί’ να μη φύγει από τη ζωή της. Το χρειαζόταν να την προειδοποιεί για τους κινδύνους, σαν τις συμβουλές της μαμάς που όσο τις αποδιώχνουμε τόσο τις αποζητούμε τις δύσκολες στιγμές. Του απαίτησε όμως σθεναρά να τη σφίγγει λιγότερο, να μην την πνίγει πια. Τα μάτια της έτρεχαν δάκρυα αλλά ένιωθε δυνατή... Όταν ήταν έτοιμη ξεκρέμασε το σκοινί από τον τοίχο, έλυσε τον κόμπο της θηλιάς και το επέστρεψε στο κουτί που το βρήκε. Ήταν πια ελεύθερη…»
Εισαγωγή
Ο όρος δραματοθεραπεία αναφέρεται στο δράμα ως μια μορφή θεραπείας. Ηθελημένα και με επιστημονικό τρόπο τα θεατρικά και δραματικά εργαλεία χρησιμοποιούνται με απώτερο σκοπό τη θεραπεία και την ευημερία του ατόμου ή της ομάδας. Μέσα από την κίνηση, τη φωνή, το χορό, τα θεατρικά παιχνίδια, τους αυτοσχεδιασμούς, τις μάσκες, τις μαριονέτες, την επεξεργασία κειμένων, τη ζωγραφική, τους μύθους, τα παραμύθια, τις τελετουργίες, τα σύμβολα και τις μεταφορές η δραματοθεραπεία διευκολύνει την αλλαγή, αντικατοπτρίζοντας και μεταμορφώνοντας τις εμπειρίες της ζωής. Προσεγγίζονται τα βαθύτερα στρώματα του εαυτού, τα συναισθήματα αναγνωρίζονται και εκφράζονται και προάγεται η αυτεπίγνωση και η προσωπική ανάπτυξη.
Περιεχόμενο σεμιναρίου
• Βιωματική γνωριμία με το αντικείμενο της δραματοθεραπείας μέσα από:
- παιχνίδια
- ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες
- θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς
- μικρά δραματικά τελετουργικά
- δημιουργία ομαδικής ιστορίας και θεατρική αναπαράσταση
- μεταμφιέσεις
- κατασκευές
- χρώματα και ζωγραφιές
- συζήτηση
• Θεωρητική γνωριμία με το αντικείμενο της δραματοθεραπείας:
- η προέλευση της επιστήμης και του τίτλου της, οι πρώτοι διδάξαντες
- οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται και τα κύρια θεραπευτικά της εργαλεία
- τα πλαίσια στα οποία εφαρμόζεται
- τα στάδια μιας δραματοθεραπευτικής παρέμβασης
- παρουσίαση των διαφορών της δραματοθεραπείας από άλλες κοντινές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (π.χ. ψυχόδραμα κ.α.)
- η εφαρμογή των αρχών της δραματοθεραπείας στην καθημερινότητά μας
- ενημέρωση για τη σημερινή εκπαίδευση στη δραματοθεραπεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό
- θεωρητικές πηγές δραματοθεραπείας, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία
- συζήτηση
Σε ποιούς απευθύνεται το σεμινάριο;
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, φοιτητές των αντίστοιχων σχολών αλλά και σε κάθε ενήλικα που θέλει να δοκιμάσει μια δημιουργική θεραπευτική προσέγγιση των προβληματικών - και μη - καταστάσεων. Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται η παραμικρή προηγούμενη επαφή και εμπειρία με τη θεατρική τέχνη, καθώς οι τεχνικές της δραματοθεραπείας προσαρμόζονται πάντοτε στο υπόβαθρο, τις ικανότητες και τις δυνάμεις των συμμετεχόντων.
Στόχος του σεμιναρίου
Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε, να επεξεργαστούμε και να εξοικειωθούμε θεωρητικά και βιωματικά με τις βασικές μεθόδους της δραματοθεραπείας. Να οικειοποιηθούμε τα εργαλεία αυτής της μεθόδου έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε θεραπευτικά, προληπτικά και διαγνωστικά τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική μας ζωή.
Διάρκεια: 5 ώρες
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012, ώρες 10:00 πμ – 3.00 μμ
Κόστος συμμετοχής: 50€
Το σεμινάριο έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στις:
*11/12/2010
*1/10/2011