Συντονίστριες σεμιναρίου:
Αναστασία Πετρακοπούλου, παιδαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ
Τατιάνα Ρόμπερτσον, ψυχολόγος, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ
Εισαγωγή
Στο χώρο της ψυχικής υγείας, το παιχνίδι θεωρείται ως το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας κι έκφρασης του παιδιού, το οποίο συμβάλλει στην ολόπλευρη (νοητική, σωματική, κοινωνική, συναισθηματική) ανάπτυξη του παιδιού. Είναι γεγονός πως μέσα από το παιχνίδι, το παιδί μπορεί να επεξεργαστεί και να εκφράσει επαρκέστερα απ’ ότι με λόγια, το πώς αισθάνεται για τον εαυτό του και για τα σημαντικά πρόσωπα ή γεγονότα της ζωής του. Η παιγνιοθεραπεία είναι μια κυρίως μη κατευθυνόμενη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, που χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως το κατεξοχήν θεραπευτικό «εργαλείο» και παρέχει στο παιδί μια ασφαλή βάση για να επεξεργαστεί και να επιλύσει συναισθηματικές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς.
Στόχος του σεμιναρίου
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με παιδιά στην επαγγελματική ή/και προσωπική τους ζωή. Στόχος είναι να διερευνήσουμε και να βιώσουμε τη θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού, να έρθουμε σε επαφή με το δημιουργικό μας εαυτό και να ενσωματώσουμε μη παρεμβατικές μεθόδους της παιγνιοθεραπείας τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή μας ζωή.
Μεθοδολογία
Μέσα από μια διαρκή μετάβαση ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, θα ταξιδέψουμε στον κόσμο της παιγνιοθεραπείας χρησιμοποιώντας τεχνικές, όπως: σωματική αφύπνιση, αφήγηση, μελέτη περιπτώσεων, μεταφορική έκφραση μέσα από συμβολικά αντικείμενα, ζωγραφική και πηλό. Στο σεμινάριο θα δοδεί έμφαση στην επεξεργασία και διερεύνηση προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων, σχετικών με τις τεχνικές της ενσωμάτωσης, του προβολικού παιχνιδιού και των ρόλων.
Περιεχόμενα του σεμιναρίου
→ Η Παιγνιοθεραπεία σήμερα – ορισμός και πλαίσια εφαρμογής
→ Αρχές, Μέθοδοι και Τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας
→ Θεραπευτικές παράμετροι που διευκολύνουν την επανασύνδεση με το έμφυτο δυναμικό ίασης του παιδιού
→ Δομή της θεραπείας μέσω του παιχνιδιού: Περιβάλλον και υλικά
→ Τα τρία είδη του παιχνιδιού στην Παιγνιοθεραπεία (ενσωματικό παιχνίδι, προβολικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων)
→ Συζήτηση
Διάρκεια: 5 ώρες
Σάββατο 8/05/2010, Ώρες: 10.00 π.μ – 15.00 μ.μ
Κόστος συμμετοχής
Για εκπαιδευτικούς και Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 80€
Για φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και Γονείς: 60€