Εισηγήτρια: Αιμιλία Χατζηπάνη, D.E.S.S. Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Εξαρτήσεων
Η οικογένεια αποτελεί ένα ζωντανό σύστημα που ορίζεται και εξελίσσεται σε συνάφεια με το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται και με το οποίο είναι σε συνεχή συνδιαλλαγή.
Οι αλλαγές που έχουν επέλθει τις τελευταίες δεκαετίες στον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι αναπόφευκτο να έχουν επιδράσει και στο οικογενειακό σύστημα.
Από το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας περάσαμε σε αυτό της πυρηνικής για να βρεθούμε τα τελευταία χρόνια μπροστά σε νέες μορφές οικογενειακής συμβίωσης όπου η έμφαση δίνεται στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των μελών.
Νέες μορφές οικογένειας έχουν εμφανιστεί: μονογονεικές οικογένειες, οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, παιδιά που προέρχονται από διαφορετικούς συντρόφους, με υιοθεσία ή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές προκαλούν κλυδωνισμούς και συχνά χρειάζεται η παρέμβαση των ειδικών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει σε αυτούς που θα το παρακολουθήσουν τη δυνατότητα να έχουν μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της εξέλιξης του οικογενειακού συστήματος, των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και των προοπτικών που ανοίγονται.
Η ματιά θα είναι αυτή του ειδικού της ψυχικής υγείας που καλείται να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
• Μορφές οικογένειας. Ιστορική αναδρομή, αλλαγές, εξελίξεις, προοπτικές.
• Κύκλοι ζωής της οικογένειας, εξελικτικά στάδια.
• Συμπτώματα δυσλειτουργίας του οικογενειακού συστήματος (ενδο-οικογενειακή βία, εξωσυζυγικές σχέσεις, προβλήματα παιδιών).
• Κύρια ψυχοθεραπευτικά ρεύματα-σχολές οικογενειακής θεραπείας (ψυχοδυναμικό, δομικό, στρατηγικό, διαγενεαλογικό κλπ)
• Εργαλεία αξιολόγησης της οικογένειας
• Παρουσίαση και ανάλυση περιστατικών.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικών επιστημών (τελειόφοιτους ή απόφοιτους αντίστοιχών σχολών).
Η διάρκεια του είναι 8 ώρες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται ένα θεωρητικό κομμάτι ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση και ανάλυση περιστατικών.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.
Ημερομηνία Διεξαγωγής
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, Ώρες: 10πμ-2μμ
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, Ώρες: 10πμ-2μμ
Κόστος συμμετοχής
Για εκπαιδευτικούς & Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 100€
Για φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και Γονείς: 80€
Στο παρελθόν έχει πραγματοποιηθεί στις: *10/10/2009 και 11/10/2009